Breaking News

Örökzöld sövénynövény ajánlás

Nézzünk meg pár örökzöld sövénynövény előnyét és hátrányát így a választás egyszerűbb lehet. Minden örökzöld tulajdonsága az, hogy télen is megtartja a leveleit így továbbra is a kertünk dísze lehet. Nagyon sok féle fajta sövénynövény van, most nézzünk meg egy párat.

Egyik legismertebb a Thuja occidentalis smaragd az az a Smaragd tuja. Nagyon szép smaragd színe van amelyet télen is megtart. Normál növekedésű, ami azt jelenti, hogy évente kb. 30 centimétert nő végleges magassága  5-6 méter szélessége kb. 1-1,5 méter. Oszlopos vagy kissé kúpos alakú. A növekedése miatt valamennyivel több idő kell, hogy egybefüggő felületet kapjon az ember. A smaragd tuja nyírás nélkül is sűrű tömött lombú, ezért nyírt vagy nyíratlan sövényt lehet belőle nevelni. Zárt sövény telepítésekor az ajánlott ültetési tőtávolság az 50-60 centiméter

A másik ismertebb tujaa Thuja occidentalis brabant a Brabant tuja. Zöld színű amely télen kissé bebarnul. Erős növekedésű, évente 40-50 centimétert is tud nőni. Végleges magassága 5-6 méter és 1,5-2 méter széles. Oszlopos vagy kissé kúpos alakú. Fiatal korába laza ágrendszerű, amely később besűrűsödik. Igazi sövényfajta, a nyírást jól tűri. Nyírt vagy nyíratlan sövény nevelhető belőle. Nyírás hatására hamar besűrűsödik. Akkor lesz igazán sűrű, ha évente 2 alkalommal nyírjuk, ekkor elég sok nyesedék keletkezik, viszont cserébe egy élő falat kapunk. Ültetési tőtávolság 50-60 centiméter

A leggyorsabban növő fajta örökzöld a x Cupressocyparis Leylandii ahogy mi ismerjük a Leylandi ciprus. Zöld színű télen kissé mattul. Nagyon erős növekedésű, a kiültetést követő évtől évente 50-90 centimétert is tud nőni. Nyírás nélkül a végleges magassága 20-25 méter szélessége 4-5 méter. kúpos alakú Fiatal korában és nyírás nélkül laza ágrendszerű. Csak nyírással lehet szép tömör felületet csinálni, évente 2 alkalommal ajánlott nyírni amitől sok nyesedék keletkezik. Ültetési tőtávolság 60-70 centiméter.

Kékes színű sövénynövény a Chamaecyparis Iawsonia Columnaris az az a kék hamisciprus. Acélkék színű, ami télen kissé bemattul.  Középerős növekedésű, évente 30-40 centimétert nő. Végleges magassága 4-5 m szélessége 1,5-2 méter. Kúpos alakú. Nyírás nélkül is sűrű tömör lombú. Nyírt vagy nyíratlan sövénynek ajánlott. Öltetési tőtávolság 50-60 centiméter.

Vélemény, hozzászólás?