Néhány évvel ezelőtt a matcha a semmiből betört a piacra. Egyre több kávézóban és boltban kezdték el árusítani a Fairspin oldalához hasonló zöld színű matcha port. Sokan először azt se tudták, hogy mi az, sokan akik már próbálták pedig azzal a véleménnyel voltak, hogy sokkal jobb mint a kávé. Na de vajon igaz ez az állítás?
Kezdjük is az elején, mi is az a matcha?
A japán kultúra szerves részéhez tartozik, amit egy különleges zöld teafajta levelei párolása és szárítása után porrá őrlik, és az így készült port nevezhetjük matchának.
Magas antioxidáns tartalma miatt kezdték el fogyasztani első sorban, viszont a világ többi táján a koffein tartalma se volt utolsó szempont. Bizonyos kutatások szerint, az egyik összetevője megállíthatja a rákos sejtek terjedését a testben, mivel tartalmaz katechint ami hatékonyan küzd a szabadgyökök ellen, amik pedig a sejtek károsodásáért és a krónikus betegségekért felelnek.
A kávéval ellentétben, amit szerintem mindenki ismerhet már, a matcha egyszerre ad energiát és nyugtat meg a benne található teanin-nak köszönhetően. Míg a kávé felviheti a vérnyomást és növelheti a szorongás érzését is. Ha egy nyugodt időt szeretnél eltölteni mig bújod a Fairspin oldalát ajánlatos kávé helyett matchát fogyasztani.
A kávézókban most már többféle és ízű matcha érhető el, ugyan úgy mint a kávéknál. Viszont míg az ízesített kávékba cukros szirupokat tesznek, addig a matchát inkább természetes gyümölcs szirupokkal próbálják keverni. A másik pozitívuma pedig, hogy támogatja a szív működését és a fogyást. Ezért bűntudat nélkül hagyhatod ki az edzést és nyithatod meg a Fairspin blogját.