Breaking News

Chivas regal, a népszerű whiskey

A Chivas Regal egy skót whisky márkája, amelyet 1801 óta gyártanak. Különleges ízvilága és sima, jól kiegyensúlyozott karaktere miatt világszerte elismert és kedvelt az ital szerelmeseinek körében.

A Chivas Regal alapját a Chivas Brothers nevű cég fektette le, amelyet 1801-ben alapítottak Skóciában. Kezdetben élelmiszereket és italokat forgalmaztak, majd később a whisky készítésére fókuszáltak. Híresek voltak a minőségi italokról és a kifinomult ízvilágról. A Chivas Regal whisky ezt a hagyományt örökölte.

 

A Chivas Regal nevének eredete

A “Chivas” név a cég alapítóiról, a testvérekről, John-tól és James Chivas-tól származik. A “Regal” szó a királyi minőséget és eleganciát jelképezi, ami a whiskyre is igaz. Az egyik legnépszerűbb a 12 éves változat, amely egy finomra hangolt keverékből született. De nem csak 12 hanem 18 és 21 éves változatokban is kapható.

Néhán érdekes tény róluk:

  • Chivas Regal 12 éves változata 1938-ban került piacra.
  • A második világháború alatt a brit királyi család is fogyasztotta ezt a whisky fajtát, ami hozzájárult a népszerűségéhez.
  • A Royal Salute 21 éves változatot 1953-ban készítették el II. Erzsébet koronázásának alkalmából. A neve a királyi ünnepségek hagyományos 21 lövése után kapta. Ez nem csak egy ital, hanem egy hosszú történet és kultúra része is.

 

Ízvilága: Telt, krémes, méz, érett alma, vanília, mogyoró és tejkaramell jegyekkel.

Érlelési idő: Legalább 12 év.

Népszerűsége: A szesztilalom utáni években vált kirobbanóan népszerűvé.

Keverék: 30 különböző alappárlat fenséges keveréke.

Scotch fanatikusoknak: A változatlan receptúra ma is lenyűgözi a skót whisky rajongóit.

 

Egyéb változatok

Chivas Regal 18: Sorszámozott prémium skót változat, Colin Scott master blender egyedi alkotása. Több mint 18 évig érlelt, kifinomult ízvilágú.

Royal Salute 21: Az angol királyi család hivatalos beszállítója. Először 1953-ban készült, 21 évig érlelt, kivételes minőségű ital.

Chivas Regal 25: Ritka és exkluzív ital, a legfinomabb skót whiskykből kikeverve. Szigorúan válogatott, kifinomult ízvilágú.

A különféle típusok között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

 

A whisky még nagyobb élvezetéhez néhány tipp és ajánlás

 

Pohár kiválasztása: Használj glencairn vagy tumbler poharat. A glencairn pohár kiemeli az illatokat, míg a tumbler pohár kényelmesen elfér a kezében. Mind a kettő kifejezetten ehhez az italfajtához ajánlott.

Hűtés és jég: Az italt általában szobahőmérsékleten fogyasztják. Ha mégis hűtött italt szeretnénk, akkor használjunk nagy jégkockákat, hogy ne híguljon túl gyorsan fel.

Kóstolgatás: Forgasd meg a poharat, hogy a whisky bevonja az üveget. Szagold meg az ital illatát. Érezd a méz, a fűszerek és a gyümölcsök fenséges illatát benne. Először kortyolj egy keveset. Érezd a szájpadlásodon és a nyelveden a különböző ízeket.12 éves változata telt, krémes ízvilággal rendelkezik. Remekül fogyasztható, párosítható sajtokkal, diókkal vagy szárított gyümölcsökkel.

 

Népszerűségét több dolog magyarázza

12 éves whisky kifinomult, telt ízvilággal rendelkezik. Méz, érett alma, vanília és mogyoró jellegzetes jegyei keverednek benne. A hosszú érlelési idő (legalább 12 év) miatt a whisky „kiegyensúlyozott és sima” ízű.

A márka hosszú múltra tekint vissza, és a Chivas Regal a cég egyik legismertebb terméke. A második világháború után a brit királyi család is fogyasztotta ezt a fajtát, ami hozzájárult a népszerűségéhez. A 12 éves változata elérhető áron kapható, így sokak számára megfizethető. A minőség és az ár aránya vonzó a fogyasztók számára. Egyaránt alkalmas önmagában vagy koktélok alapanyagaként.

 

Remek alapanyag a koktélokhoz

Ime pár recept ötlet:

Chivas sour: 2 ml 12 éves whisky, 3/4 ml friss citromlé, 1/2 ml egyszerű szirup (általában mézszirup). Rázzuk össze jéggel, majd szűrjük egy jéggel teli rocks pohárba.

Chivas highball: Keverjünk össze 2 ml whiskyt és hűtött szódát egy highball pohárban jéggel. Díszítsük citromhéjjal vagy cikkekre vágott citrommal.

Chivas apple cinnamon fizz: 5 cl Chivas Regal, 5 cl friss almalé, 1 cl mézszirup (MONIN), 1 fahéjrúd, 4 málna vagy egy szeletelt alma. Keverjük össze a hozzávalókat egy koktélpohárban, majd szolgáljuk fel egy tumbler pohárban. Díszítsük fahéjrúddal és málnával vagy spirálozott almával.

 

Összességében a Chivas Regal 12 éves változata a minőség, a hagyomány és az íz kombinációjával nyerte el a whiskykedvelők szívét.

 

Vélemény, hozzászólás?